Säsongstipset: Gjuta betong på sommaren. Vad bör man tänka på?
Betong är ett levande material. Det påverkas i hög grad av väder, vind och temperatur. Därför finns det en del saker man bör tänka på när man ska gjuta betong på sommaren.
- Absolut, sommaren innehåller snabba väderomslag, det kan gå från varmt till kallt fort och ska du transportera betongen långt en varm sommardag så måste du ta hänsyn till det också, säger Peter Gustavsson, försäljningschef i region öst på Heidelberg Materials Betong Sverige.
Men allt går att lösa. Genom att tillsätta retarder i betongen är det möjligt att fördröja tiden tills betongen börja bygga struktur och “stelna”. Det ökar i sin tur möjligheten att transportera betongen längre sträckor och förlänger också arbetsbarheten på betongen, innan den börjar brinna, vilket går snabbare på sommaren när det är varmt.
Jobbar fortare vid högre temperatur
Att betongen härdar eller brinner fortare när det är varmt gör också att man måste jobba snabbare än annars.
- Ska du till exempel gjuta en större platta och kanske ska glätta den, så kan det till och med vara så att betongen är redo för glättning i ena änden medans du fortfarande lägger ut i andra änden, så du kan behöva mer personal än vanligt under sommaren, menar Peter.
En varm och solig dag måste du också vara extra noga med att ta hand om din betong och både vattna och täcka betongen för att behålla fukten länge.
Det kan också vara bra att skugga betongen om man har möjlighet. Utmaningen med det är att man måste kunna skugga hela området, annars påverkas betongen olika beroende på om den ligger i skugga eller inte.
Anpassa gjuttiden till temperaturen
Det kan till och med vara så att man behöver anpassa gjuttiden, om det är ovanligt varmt, och förlägga den till kväll eller tidiga mornar då det är lite svalare.
- Jag brukar säga att betong är ett halvfabrikat. Det hänger också på de som tar hand om den hur det blir och på hur väder och vind är när man ska gjuta, lägger Peter till.
Något som är bra med sommaren är dock den högre luftfuktigheten. Den är mer på ”gjutarens sida” än andra årstider, men enkelt uttryck så finns det inget perfekt väder för att gjuta betong. Man måste alltid ta hänsyn till väder, vind och temperatur för att det ska bli bra.
Många faktorer påverkar betongen
Även när vi blandar betongen påverkas den av flera faktorer: temperaturen på stenen och vattnet, som måste vara kallt på sommaren och varmt på vintern; och när man sedan ska pumpa betongen så påverkar även färgen på slangen temperaturen – en mörk slang ger högre temperatur.
- Vi rekommenderar alltid att använda rör så långt som det är möjligt och bara använda slang på slutet, påpekar Peter. Det är alltid bättre, oavsett väder eller årstid.
Checklista när du beställer betong
- Kort sagt finns det en hel del att tänka på, men oavsett årstid så är det alltid samma checklista som gäller när man ska beställa betong:
- ► Vad ska du gjuta?
- ► Hur ska du gjuta?
- ► Vem ska göra det?
- ► Hur vana är de?
- ► När ska du gjuta, det vill säga, hur kommer vädret vara?
- ► Hur långt behöver betongen transporteras?
- Under sommaren och vid varmt väder:
- ► Använd retarder vid längre transport eller arbetsmoment
- ► Vattna betongen ordentligt
- ► Lägg plast på betongen
- ► Om möjligt, skugga hela området
- ► Och glöm inte ta paus!